Rikokset > Rikosilmoitus > Sähköinen rikosilmoitus
YhteystiedotSähköinen rikosilmoitus

Sähköinen rikosilmoitus on tarkoitettu tehtäväksi sellaisista vähäisistä rikoksista, jotka eivät vaadi välittömiä toimenpiteitä poliisilta. Välittömiä poliisin toimenpiteitä vaativia rikoksia ovat yleensä sellaiset tapaukset, joissa rikos on juuri meneillään tai juuri tapahtunut taikka poliisilla on tarve taltioida todisteita rikospaikalta (esimerkiksi asuntomurto).

Jos tarvitsette kiireellistä poliisin apua tai haluatte poliisin paikalle, soittakaa yleiseen hätänumeroon 112.

Ilmoituksen tekeminen

Sähköisen rikosilmoituksen tekeminen vaatii tunnistautumisen ennen lomakkeen täyttämistä. Tunnistautuminen voidaan tehdä joko pankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Ilmoitus kirjataan tunnistautumisen jälkeen avautuvalle sähköiselle rikosilmoituslomakkeelle. Lomakkeen yhteydessä on tarkemmat ohjeet lomakkeen täyttämisestä sekä vaadittavista tiedoista.

Palvelusta lähetetty ilmoitus ohjautuu poliisilaitokselle rikoksen tapahtumapaikkakunnan perusteella. Poliisi tarkastaa järjestelmän kautta saapuneen rikosilmoituksen ja kirjaa sen poliisiasiain tietojärjestelmään. Ilmoituksia käsitellään pääasiassa virka-aikana ja tarvittaessa poliisi tiedustelee lisätietoja ilmoituksen tekijältä.

Väärän ilmoituksen tekeminen poliisille on rikos, josta on säädetty rikoslaissa rangaistus.

Linkki sähköiseen rikosilmoitukseen

Jos teillä ei ole mahdollisuutta tai ette halua käyttää sähköistä rikosilmoitusta, voitte tehdä ilmoituksen myös tulostettavalla rikosilmoituslomakkeella, käymällä henkilökohtaisesti poliisilaitoksella tai puhelimitse. Tietyissä rikoksissa rikosilmoituksen tekeminen edellyttää ilmoittajan tunnistamista. Tällaisia rikoksia ovat muun muassa asiakirjojen, ajoneuvojen ja matkapuhelimien anastusrikokset. Tällöin vaihtoehtoina ovat ilmoituksen teko sähköisen rikosilmoituksen kautta tai käynti henkilökohtaisesti poliisiasemalla.

Linkki tulostettaviin rikosilmoituslomakkeisiin

Ilmoitusjäljennös

Jos tarvitsette rikosilmoituksesta jäljennöksen esimerkiksi vakuutusyhtiötä varten, tehkää tästä merkintä lomakkeelle. Ilmoitusjäljennös voidaan toimittaa teille kirjeitse postin välityksellä tai voitte noutaa sen itse poliisilaitokselta. Palvelusta tulostettu lomake ei ole vakuutusyhtiön tarkoittama rikosilmoitusjäljennös.

Saapuneita sähköisiä rikosilmoituksia seurataan säännöllisesti, mutta niiden kirjaamisessa poliisiasiain tietojärjestelmään saattaa olla ajoittain ruuhkasta johtuen viivettä. Tästä syystä ilmoitusjäljennöksen toimittaminen asiakkaalle saattaa kestää 1-3 viikkoa.

Tulostettava versio

Share

Hae sivustolta: