Poliisilehti 2/2005

Konstaapeli Jorma Huttunen - NYPD

Jorma Huttusen työhön kuuluu mm. rikoskäyrien seuraamista kaupunginosittain. Käyrien pohjalta laaditaan karttoja, joita sitten hyödynnetään rikostutkinnassa.

- Tämähän on nyt tällä hetkellä pääasiassa tällaista toimistotyötä, mutta totta kai saan komennuksia myös kadulle. Esimerkiksi isot paraatit, joita New Yorkissa riittää miltei joka viikonlopulle, työllistävät suuren osan NYPD:n 35 000 poliisin suuruisesta joukosta, Huttunen kertoo. 

Tulevaisuuden suunnitelmissa konstaapeli Huttusella on läpäistä testi ja ylentyä ylikonstaapeliksi ja mahdollisesti päästä työskentelemään sisäisen poliisin piiriin.

Fysioterapeutiksi Yhdysvaltoihin

Palataanpa ajassa hieman taaksepäin. Miten Jorma Huttunen tuli hakeutuneeksi Yhdysvaltoihin ja siellä poliisin ammattiin?

- Olin valmistunut Tampereelta fysioterapeutiksi vuonna 1991.  Lamakausi teki tuloaan ja vakituista työtä ei tuntunut löytyvän millään. Tuttavan kautta kuulin, että kannattaisi hakeutua töihin Jenkkeihin, jossa siihen aikaan oli huutava pula fysioterapeuteista, Jorma Huttunen kertoo.

Työpaikka löytyikin  helposti ja 26-vuotias Jorma Huttunen pakkasi laukkunsa. Puolentoista vuoden jälkeen työnantaja oli valmis sponsoroimaan miehelle "green cardin" eli vakituisen työluvan Yhdysvaltoihin. Viiden vuoden jälkeen Huttunen päätti hakea myös kansalaisuuden ja kun Suomen kansalaisuuslakikin muuttui, hänen ei tarvinnut luopua suomalaisuudestaankaan.

Opiskeluaikana tositoimiin

Poliisin ammatti kiinnosti ja Huttunen hakeutui NYPD:n pääsykokeisiin.

- Pääsykokeet ovat todennäköisesti melko samanlaiset Suomen poliisissa. On juostava Cooperin testi, suoritettava monimutkainen esterata luotiliivit ja asevyö päällä, läpäistävä 4-5 tuntia kestävät
psykologiset standarditestit ja tietysti myös ampumistaito testataan, hän kertoo.

Poliisikoulutus kestää yleensä puolisen vuotta, mutta Huttusen tilanteessa valmistuminen venyi muutamalla kuukaudella. Syinä olivat keskeneräinen kansalaisuuspaperien käsittely.
sekä dramaattinen syyskuun 11. päivä.

Huttunen oli ehtinyt vasta aloittaa opintonsa poliisikoulussa, kun Al-Quedan terroristit ohjasivat lentokoneet päin World Trade Centerin kaksoistorneja. Reilun parin kilometrin päässä Manhattanin alakaupungista sijaitsevasta poliisikoulusta tehtiin väliaikainen päämaja ja kokelaat työllistettiin suoraan koulunpenkiltä ensimmäiseen karuun tehtävään tulevassa ammatissaan.

- Päivät olivat erittäin rankkoja. Iskupäivänä olin töissä yhteen asti yöllä. Nukuimme paikan päällä muutaman tunnin ja herätys oli jälleen neljältä aamulla, Huttunen muistelee.

Ensiapukoulutuksen käyneenä Huttunen ohjattiin avustamaan pelastustyöntekijöitä, jotka
olivat loukkaantuneet ja tarvitsivat lääkintäapua.

Peruspalkka vuodessa 29 000 dollaria

Huttusen mukaan tavallisen katupoliisin työpäivä NYPD:ssä on 8 tuntia ja 35 minuuttia. Huttusella, joka työskentelee hallinnollisella puolella, työpäivä on hiukan lyhyempi.

- Vaikka työpäivät ovat eri pituisia, peruspalkkaus kuitenkin pysyy samana. Pidemmän työpäivän paiskiville poliiseille on luvassa ainoastaan ylimääräiset vapaapäivät, joita katupoliisilla on vuodessa 25 ja minulla 12. Vuosilomapäiviä kertyy ensimmäisten viiden vuoden aikana 20 päivää ja siitä eteenpäin 27 päivää, Huttunen kertoo.

Poliisin peruspalkka on 37 000 dollaria eli 29 000 euroa vuodessa, sama summa maksetaan myös poliisikokelaalle, ja siihen ei kuulu minkäänlaisia lisiä.

- Yölisää maksetaan poliisille, joka työskentelee klo 16:n ja 7:n välisenä aikana ja sen suuruus
ei päätä huimaa: yksi dollari eli 0,77 euroa tunnilta. Toinen yleinen lisä ovat tietenkin vapaaehtoiset ja pakolliset ylityöt. Kolmantena lisänä on lomaraha, joka on palvelusvuosista riippuen suuruudeltaan 470-780 euroa vuodessa. Summa maksetaan kaksi kertaa vuodessa.

Ura kestää 20 vuotta

Ensimmäisen viiden vuoden aikana poliisin palkka ei juurikaan nouse, mutta kuudentena palvelusvuonna tulee noin 9 300 dollarin korotus. Seuraavaan 14 vuoteen ei palkka sitten muutukaan.

- Poliisin työura on yleensä 20 vuotta, tosin osa viihtyy työssään pidempäänkin. Jos on valmistunut 21-vuotiaana poliisiksi, täyttä eläkettä pääsee nauttimaan jo 41-vuotiaana, Huttunen kertoo.

Eläkkeen suuruus riippuu monista eri asioista ja se voidaan laskea eri tavoilla. Yleinen tapa laskea eläke on ottaa 50 prosenttia kahden viimeisen vuoden keskimäärätulosta, jolloin summaksi saadaan 35 600-46 500 dollaria. Tähän peruseläkkeeseen lisätään automaattisesti vuosittain vielä ns. "variable supplemental" (vaihteleva eläkelisä), mikä tällä hetkellä on suuruudeltaan 9 300 dollaria.

Päällikkökin tuntee Suomen

Jorma Huttusen syntyperä ei ole aivan vieras asia hänen esimiehellekään, koska hänen  amerikanitalialainen päällikkönsä Joseph Pascarellan on myös ehtinut tutustua Suomeen. Hän nimittäin vietti viisi kuukautta Suomessa vuonna 2003 luennoiden mm. Espoossa, Rovaniemellä ja Tampereella.

Stina Snällström
vapaa toimittaja
Yhdysvallat

Takaisin