Poliisilehti 2003/2

Sähköinen rikosilmoitus otettiin hyvin vastaan

Kaksostytöt "rikosilmoitusretkellä".
Kaksostytöt ”rikosilmoitusretkellä” - toivottavasti neitien ei tarvitse
koskaan tehdä sähköistä tai tavallista rikosilmoitusta.


Sähköistä rikosilmoitusta on moni asiakas ehtinyt vuosien varrella kysellä ja vihdoin suuri askel otettiin helmikuun viimeisenä päivänä. Keskitetty sähköisten palveluiden kehittäminen aloitettiin sisäministeriössä kesällä 2001. Hankkeen tarkoituksena oli kartoittaa, mitä palveluita poliisi voi tarjota sähköisesti asiakkaille. Vantaalla ja Kuusamossa oli voinut jo ennen hankkeen käynnistymistä tehdä rikosilmoituksen mm. varastetusta polkupyörästä, mutta nyt sama mahdollisuus haluttiin tarjota tasapuolisesti koko maahan.

Ensimmäisen kuukauden aikana ilmoituksia on tehty n. 1150, joista vain muutama on ollut selviä kokeiluja. Poliisin tietohallintokeskuksen projektipäällikkö Vesa Pukeman mukaan eniten rikosilmoituksia tehdään pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa. Vahingonteoista ovat yksityishenkilöt ilmoitelleet enemmän kuin yritykset, ja esimerkiksi yksistään polkupyörävarkauksia on ilmoitettu noin 170.


Espoossa rikosilmoitukset käsitellään ripeästi

Espoon poliisilaitoksella sähköisiä rikosilmoituksia käsittelee seitsemän henkilöä. Ylikonstaapeli Harri Kivikon mukaan uusi palvelu otettiin espoolaisten keskuudessa hyvin vastaan, sillä jo ensimmäisenä aamuna tuli ilmoituksia. Ensimmäisen kuukauden aikana Espoon poliisilaitos on saanut yli sata ilmoitusta, ja aamulla koneella saattaa olla toistakymmentä ilmoitusta odottamassa.

Espoossa rikosilmoituksia käydään katsomassa monta kertaa päivässä, koska kuten Kivikko toteaa: ”Ne on mukavampi hoitaa heti pois, kuin jättää roikkumaan”.

Alussa työllistävät vanhatkin varkaudet, koska Espoossa on ilmoitettu jopa pari vuotta vanhoja polkupyörävarkauksia. Positiivisena puolena Kivikko näkee uudessa järjestelmässä helppokäyttöisyyden ja sen, että ilmoitus ohjautuu tekopaikkakunnan mukaan suoraan oikealle poliisilaitokselle. Myös asiakkaat saavat kiitosta, sillä osa ilmoituksista on niin laadukkaita, että niistä voidaan tiedot sellaisenaan kopioida RIKI:in. Myös maahanmuuttajien tekemien rikosilmoitusten laatu on parantunut, koska ne voidaan nyt tehdä rauhassa kotona ja mahdollisesti avustajan kanssa.


Mieluummin tämän hoitaisi kotoa…

Espoolainen Leena Koula oli tullut kesken työpäivän tekemään rikosilmoitusta Kilon poliisiin. Ensimmäistä rikosilmoitustaan tekevä Koula ei tällä kertaa voinut hoitaa asiaa netin välityksellä, mutta olisi sen mielellään tehnyt. Tällä kertaa rikosilmoitus oli sen tyyppinen, että se vaati käyntiä paikan päällä. Uudesta palvelusta hän oli lukenut heti käyttöönoton jälkeen paikallisesta lehdestä ja piti uudistusta hyvänä.

- Mieluummin teen ilmoituksen netin välityksellä, kuin tulen itse käymään. Toivottavasti ei kuitenkaan tarvitse tehdä rikosilmoitusta toista kertaa, Koula totesi lopuksi.


Teksti ja kuva:
Anna-Minna Kullberg« Takaisin | Tulostettava versio