Keskusrikospoliisi

Yhteystiedot

Yhteystiedot
Käyntiosoite: Jokiniemenkuja 4, 01370 Vantaa
Postiosoite: PL 285
01301 VANTAA

ma-pe 08.00-16.15

Puh 0295 480 141 (vaihde)
Faksi (09) 273 2123

Salasanamurtojen tutkinta käynnistynyt

15.10.2007

Internetin suomalaisiin keskustelupalstoihin ja muihin verkkoyhteisöihin tehtyjen tietomurtojen tutkinta on käynnistynyt keskusrikospoliisissa. Poliisin tiedossa on vasta osa niistä verkkopalveluista, joiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja on saatu luvattomasti haltuun. KRP pyytää rikosten kohteiksi joutuneiden keskustelufoorumien ja muiden verkkopalvelujen ylläpitäjiä ilmoittamaan asiasta KRP:n tietotekniikkarikosyksikköön.

Yksittäisiä kansalaisia, joiden listalla olevia tunnuksia on käytetty väärin, pyydetään tekemään ilmoitus paikallispoliisille.

Verkkoyhteisöt voivat tehdä ilmoitukset keskusrikospoliisin puhelinnumeroon (09) 8388 6213 (päivystys klo 08.00-20.00) tai sähköpostilla osoitteeseen krpttr@poliisi.fi

Internetissä julkaistiin viime lauantaina tiedosto, joka sisälsi lähes 80 000 enimmäkseen suomalaisten keskustelupalstojen ja verkkoyhteisöjen käyttäjien käyttäjätunnusta ja salasanaa. Tunnukset ja salasanat on hankittu murtautumalla eri palveluihin. Tässä vaiheessa rikoksia tutkitaan tietomurtoina ja vaaran aiheuttamisena tietojenkäsittelylle.

Poliisin tietoon on tähän mennessä tullut joitakin tapauksia, joissa julkaistuja tunnuksia on käytetty luvatta. Tunnuksien avulla on mm. tunkeuduttu ihmisten sähköposteihin ja lähetetty heidän nimissään sähköpostiviestejä. Näissä tapauksissa rikosnimikkeinä voivat olla luvaton käyttö ja viestintäsalaisuuden loukkaus.

KRP kehottaa murtojen kohteina olleiden verkkoyhteisöjen jäseniä muuttamaan välittömästi salasanansa. Viestintäviraston tietoturvayksikkö julkaisee www.cert.fi -osoitteessa tietoja niistä yhteisöistä, jotka ovat ilmoittaneet joutuneensa tietomurron kohteeksi. Samalla sivustolla annetaan ohjeita käyttäjätunnusten ja salasanojen turvallisuuden parantamiseksi.

KRP ei ota tässä vaiheessa kantaa siihen, kuka tai ketkä ovat tietomurtojen tekijöitä. Tutkinnassa selvitetään parhaillaan mm. sitä, missä listojen julkaisuun käytetyt palvelimet sijaitsevat. Tutkinnassa käytetään ulkomaisten viranomaisten apua.


Takaisin | Tulosta sivuShare

Hae sivustolta: