Passi > Kuinka ja mistä noudan valmiin passin?
YhteystiedotKuinka ja mistä noudan valmiin passin?

Valmis passisi toimitetaan pääsääntöisesti suljetussa kirjekuoressa lähiseudun R-kioskille. Pikapassi, muukalaispassi, pakolaisen matkustusasiakirja, väliaikainen passi ja merimiespassi luovutetaan sinulle poliisilaitokselta.

Express-passin voit noutaa vain Pasilan poliisiasemalta Pasilan poliisitalo 2, Pasilanraitio 11, 00240 Helsinki tai Helsinki-Vantaan lentokentältä poliisin lupapalvelupisteestä.

Saat ilmoituksen, kun passisi on noudettavissa R-kioskilta. Jos olet antanut puhelinnumerosi passihakemusta jättäessäsi, saat ilmoituksen tekstiviestinä. Muussa tapauksessa saapumisilmoitus lähetetään antamaasi toimitusosoitteeseen kirjeitse. Ilmoitus sisältää noutopaikan osoitetiedot ja passin lähetystunnuksen. Säilytä lähetystunnus huolellisesti. Joudut esittämään lähetystunnuksen passia noutaessasi.

Mikäli passia ei ole noudettu viikon kuluessa ilmoituksesta, antamaasi toimitusosoitteeseen lähetetään muistutuskirje. Passia säilytetään R-kioskilla vain 14 vuorokautta, joten varaudu noutamaan se pian saapumisilmoituksen jälkeen. R-kioskin aukioloajat voit tarkistaa osoitteesta http://www.r-kioski.fi/kioskihaku.

Joudut todistamaan henkilöllisyytesi noutaessasi valmiin passin. Ota mukaan voimassa oleva henkilökortti tai voimassa oleva passi. Mikäli sinulla ei ole kumpaakaan, passihakemuksen yhteydessä selvitetään, voitko todistaa henkilöllisyytesi luotettavasti muulla tavalla.

Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan valmiin passisi. Tällöin sinun tulee tehdä kirjallinen yksilöity valtakirja valmiin passin noutamiseksi.  Jos passinhaltija on alle 15-vuotias, noutajan valtuuttaa huoltaja, mutta huoltaja itse ei tarvitse valtakirjaa alaikäisen lapsensa passia noutaessaan. Huomaa, että valtakirjaa käyttävä noutaja voi todistaa henkilöllisyytensä vain voimassa olevalla passilla tai voimassa olevalla henkilökortilla.

Valtakirja (doc)

Voimassa olevia passeja voi olla henkilöllä kerrallaan vain yksi. Kun uusi passi luovutetaan, aikaisemman passin voimassaolo päättyy. Vanha passi tulee mitätöidä ja hävittää annettujen ohjeiden mukaan. Jos edellinen, voimassaoleva passi ei ole hakijan hallussa, on passin katoamisesta esitettävä riittävä selvitys.

Jos haluat, että passisi toimitetaan ulkomaille, voi poliisi postittaa valmiin passin edustustoon. Sinulta peritään tällöin erikseen lähetyskulut. Kyseisen edustuston kanssa erikseen sopimalla ja lähetyskulut korvaamalla voit pyytää edustustoa lähettämään passin edelleen kotiosoitteeseesi tarkoituksenmukaisella tavalla. Paikallisen postilaitoksen luotettavuudesta riippuen passi lähetetään joko kirjattuna kirjeenä tai kaupallisella kuriirilla. Koska käytännöt tältä osin ulkomailla vaihtelevat, on ajantasaisen tiedon saamiseksi ensisijaisen tärkeää olla yhteydessä ao. maassa olevaan Suomen edustustoon. Passi voidaan noutaa edustustosta myös valtakirjalla toisen henkilön toimesta.

Mikäli tarvitset kiireellistä neuvoa passin noutamiseen (esim. toimitusaika tai saapumisilmoitus) liittyen, ota yhteyttä suoraan poliisilaitokselle.

Tutustu myös
Tarkista passisi kunto ja passin sisältämät tiedot
Suojaa henkilöllisyytesi: Mitätöi ja hävitä vanha passi
Mitä teen, jos passini katoaa tai se anastetaan?


Tulostettava versio

Share

Hae sivustolta: