Passi >
YhteystiedotPassi

Passi on Suomen kansalaiselle myönnettävä matkustusasiakirja. Passi on myös virallinen todistus haltijansa henkilöllisyydestä. Passiin merkitään vain yhden henkilön tiedot. Lapsia ei voi merkitä huoltajan passiin.

Matkustaa voit vain voimassa olevalla henkilökohtaisella passilla (koskee myös lapsia). Varmistathan ennen matkaa hyvissä ajoin, että passisi on voimassa. Myöskään rikkinäisellä tai turmeltuneella passilla ei kannata lähteä matkustamaan. Jos huomaat, että passisi on rikki tai turmeltunut, käänny poliisin lupapalvelupisteen puoleen uuden passin hankkimiseksi.

Matkustettaessa henkilötietojen (nimi ja henkilötunnus) on oltava passissa ajan tasalla. Uusi passi on haettava esimerkiksi silloin, kun sukunimi vaihtuu avioliiton seurauksena. Jos henkilötietosi ovat muuttuneet, varmista maistraatista, että tiedot ovat päivittyneet oikeiksi väestötietojärjestelmään. Henkilötiedot tulevat passiin väestötietojärjestelmän tietojen mukaisina.

Poliisi myöntää hakemuksesta tavallisia passeja ja merimiespasseja. Hakijalle voidaan erityisistä syistä myöntää passi myös tilapäisenä tai väliaikaisena. Passi voidaan hakemuksesta myöntää myös nopeutetussa menettelyssä (pika/express). Tällöin passi on kalliimpi (ks Palveluhinnasto).

Valmis passi toimitetaan pääsääntöisesti suljetussa kuoressa suoraan passinvalmistajalta annettua toimitusosoitetta lähellä olevaan R-kioskiin, josta passi voidaan noutaa. Ks. Kuinka ja mistä noudan valmiin passini.

Biometrisen passin tietosivun sisällä on mikrosiru. Passeissa, jotka on myönnetty 21.8.2006 jälkeen, on biometrisenä tunnisteena passin tekniseen osaan (sirulle) tallennettu biometrinen kasvokuva. Passeissa, jotka on myönnetty 29.6.2009 jälkeen, on biometrisena tunnisteena kasvokuvan lisäksi myös haltijan sormenjäljet.

Biometrinen passi on voimassa pääsääntöisesti 5 vuotta.

Sirupassin tunnistaa kannessa olevasta sirun merkistä. Edelleen on voimassa ja käytössä myös ennen biometristen tunnisteiden käyttöönottoa myönnettyjä passeja, joissa ei ole sirua.


Kuva passista

kuva

Lisätietoa:

Tutustu myös:
Henkilökortti matkustusasiakirjana


Tulostettava versio

Share

Hae sivustolta: