Tietoa poliisista > Tiedotearkisto
Yhteystiedot

Poliisi varoittaa vastaamasta sähköisiin "nigerialaiskirjeisiin"

27.02.2003
Keskusrikospoliisi

Poliisi kehottaa olemaan vastaamatta afrikkalaisperäisiin "avunpyyntöihin" tai liiketoimia koskeviin ehdotuksiin, joita tulee tuntemattomilta henkilöiltä esim. sähköpostilla. Kyseessä on suora jatko toistakymmentä vuotta sitten alkaneelle, nigerialaiskirjeinä tunnetulle ilmiölle, jossa hyväuskoisilta ihmisiltä yritetään huijata rahaa erilaisilla peitetarinoilla.

Kirjeistä on liikkeellä lukuisia eri versioita eri lähettäjänimillä, ja niitä tulee sähköpostilla, faksilla ja jopa tavallisina kirjeinä. Kirjeissä luvataan suuria palkkioita, mikäli vastaanottaja auttaa lähettäjää tai ryhtyy tämän kanssa liiketoimiin.

Kirjeiden lähettäminen ei lopu niin kauan kuin joku niihin vastaa. Siksi poliisi toivoo, että kansalaiset eivät vastaisi viesteihin. Sähköiset nigerialaiskirjeet voi hävittää samoin kuin muunkin roskapostin.

Sen sijaan poliisi toivoo yhteydenottoja henkilöiltä, jotka ovat vastanneet kirjeisiin ja ryhtyneet niiden johdosta toimiin. Joissakin tapauksissa poliisi on onnistunut estämään vahinkojen syntymisen saatuaan riittävän ajoissa tiedon meneillään olevista neuvotteluista.


Huijauksilla monia muotoja

Vaikka huijausten tekomuodoissa ja peitetarinoissa on suurta vaihtelua, yksi yhteinen piirre niillä on: saadakseen luvatut palkkiot tulee henkilön ensin maksaa erinäisiä etumaksuja kuten sopimuksen takuumaksuja, veroja, pankki- ja oikeusmaksuja, kuljetuskustannuksia tai yksityisiä palkkioita. Vasta tämän jälkeen voi päästä osalliseksi suurempaan summaan, sen korkoihin tai suureen provisioon. Peitetarinoiden aiheina ovat muun muassa "avunpyyntö", "timantti- tai asekauppa", "perintö" ja "rahansiirto". Peitetarina ja huijauksen toteutus kulisseineen ovat usein niin vakuuttavia, että uhrin on vaikea uskoa joutuneensa rikoksen kohteeksi. Uusimpana muotona ovat lottoarvonnat, joissa kerrotaan vastaanottajan voittaneen suuren summan rahaa. Sen kotiuttamiseksi pitäisi kuitenkin maksaa ensin vähän kulukorvauksia.

Vuosien varrella huijausten tekotavat ovat kehittyneet ja hienostuneet. Myös internetin käyttö on lisääntynyt tarjousten teossa. Huijaukset eivät enää aina liity suoraan Nigeriaan, vaan rikolliset toimivat myös muista maista käsin. Huijausten täytäntöönpanossa rikollisilla on maailmanlaajuinen verkosto, jolla on soluja ainakin Etelä-Afrikassa, Isossa-Britanniassa, Alankomaissa, Japanissa ja Yhdysvalloissa.


Älä lähetä rahaa

Poliisi kehottaa pidättäytymään kaikenlaisesta yhteydenpidosta viestien lähettäjien kanssa. Rahaa ei pidä lähettää eikä etenkään luottokorttitietoja. Jos henkilö lähettää rikollisille rahaa, sen takaisin saanti on jokseenkin mahdotonta.

Suomen poliisin mahdollisuudet auttaa ulkomaisissa huijaustapauksissa ovat hyvin rajalliset, koska sillä ei ole toimivaltuuksia Suomen ulkopuolella. Poliisi voi ainoastaan pyytää virka-apua kyseisen maan poliisivoimilta, mutta tämä tie on usein hidas eikä kaikissa maissa tuota toivottua tulosta.

Poliisi ei myöskään voi pysäyttää kirjetulvaa, sillä niiden lähettäminen ei ole laitonta. Laittomuudet alkavat vasta sen jälkeen, kun rikolliset ovat saaneet yhteyden uhriin.


Näin huijaus toimii

Jos tarjouksen saaja vastaa yhteydenottoon myöntävästi ja esimerkiksi ilmoittaa pankkitilinsä numeron, rikolliset eivät pyri heti anastamaan uhrin rahoja. Liiketoimi etenee asteittain. Ensin pyritään luomaan luottamukselliset suhteet ja pitämään yllä käsitystä, että kyseessä on laillinen liiketoimi. Tätä käsitystä ruokitaan näyttävillä asiakirjoilla ja uskottavilla peitetarinoilla. Uhrin lähettämiä asiakirjoja saatetaan tosin käyttää hyväksi muissa rikollisissa toimissa. Niitä esimerkiksi väärennetään ja käytetään hyväksi ulkomaille tarvittavien viisumien hankkimisessa.

Uhrille ilmoitetaan, että liiketoimi on melkein valmis. On kuitenkin syntynyt yllättävä "ongelma" ja sen ratkaisuun tarvitaan nopeasti rahaa valtiolle menevään maksuun, veroon tai muuhun vastaavaan tarkoitukseen. Vasta tämän jälkeen rahat voidaan luovuttaa uhrin tilille. Jos uhri maksaa keksityn maksun, seuraa pian toinen "ongelma", jonka ratkaisemiseen tarvitaan rahaa. Jokaisen "ongelman" yhteydessä uhri saa "virallisia" asiakirjoja, joilla yritetään vakuuttaa uhri niiden olemassaolosta.

Jossain vaiheessa petosta rikolliset yrittävät saada uhrin matkustamaan ulkomaille neuvotteluihin. Perillä on odottamassa samaan rikollisorganisaatioon kuuluvia henkilöitä, jotka kuitenkin saattavat esittää eri rooleja sen mukaan, mitä osallisia kyseiseen liiketoimintaan sisältyy. Uhria ei tavata tämän kotimaassa kiinnijäämisriskin vuoksi.

Jos uhria onnistutaan petkuttamaan tarpeeksi, hän saa palata kotiin ja petollinen kuvio jatkuu. Jos uhri päättää olla maksamatta vaadittuja summia, häntä uhkaillaan ja pahoinpidellään.

Vaikka uhri päättäisi kieltäytyä liiketoimesta tai keskeyttää maksujen suorittamisen, rikolliset eivät hevillä jätä häntä. Uusia juonilla uhria erehdytetään maksamaan lisää.

Eräissä tapauksissa uhria on houkuteltu rahan lähettämiseen käyttämällä apuna ennustajaa, jota tämä ei osaa yhdistää käynnissä olevaan operaatioon. Uhri saa yllättäen sähköpostia esim. Yhdysvalloista ennustajalta, joka kertoo, että lähitulevaisuudessa on paljon rahaa tulossa. Kun liiketoimiin tulee "ongelmia", ennustaja lähettää uusia viestejä ja kertoo näkevänsä viivytyksiä rahantulossa, mutta lopulta kaikki kuitenkin ratkeaa onnellisesti.


Testamentti

Hyväntekeväisyysjärjestöt, seurakunnat, yliopistot ja yleishyödylliset järjestöt saattavat saada ulkomailta ilmoituksen, että jokin äskettäin kuollut salaperäinen lahjoittaja on testamentannut varoja kyseiselle järjestölle. Ennen kuin perintösumma voidaan luovuttaa, sen vastaanottaja on maksettava perintövero ja muita valtiolle kuuluvia maksuja.

Tästä peitetarinasta on myös muunnelmia: esimerkiksi salaperäisen lahjoittajan avustus, josta tulee maksaa ensin vero. Tunnetaan myös muunnelma, jossa äskettäin leskeksi jääneelle henkilölle ilmoitetaan, että hänen liikemiespuolisollaan on ollut tili ulkomailla ja että varat halutaan siirtää perillisille. Ensin tulee luonnollisesti maksaa perintövero jne.


Lisätietoja

Lisätietoja nigerialaiskirjeistä, tekotavoista ja peitetarinoista löytyy runsaasti Internetistä hakusanoilla "scam letters" tai esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

http://home.rica.net/alphae/419coal/

Tulostettava versioShare

Hae sivustolta: