Tietoa poliisista > Tiedotearkisto
Yhteystiedot

Nyt on hyvä aika hoitaa passiasiat kuntoon!

16.04.2010
Oulun poliisilaitos

Kesä on ruuhkaisinta aikaa poliisin lupapalveluissa. Siksi passi kannattaa hakea keväällä hyvissä ajoin ennen kesämatkaa. Näin vältyt ruuhkilta ja pahimmillaan jopa tuntien mittaiselta jonotukselta. 
  
Tietoa passin hakemisesta: www.poliisi.fi/suomi/passi 
Varaa aika etukäteen: sähköinen ajanvaraus 
Tarkista lupapalveluiden aukioloajat: www.poliisi.fi/oulu/suomi/lupapalvelut  
 
 
Keväälläkin saattaa ajoittain esiintyä ruuhkia. Paras keino välttyä jonotukselta onkin varata palveluaika etukäteen netin kautta. Sähköinen ajanvaraus on mahdollista Oulun, Limingan, Muhoksen ja Kiimingin lupapalveluihin.
 
Oulun poliisilaitoksen alueella asuva voi asioida asuinkunnastaan riippumatta kaikissa Oulun poliisilaitoksen palvelupaikoissa. Niitä ovat pääpoliisiaseman lisäksi Haukiputaan ja Limingan poliisiasemat, Vaalan ja Muhoksen palvelupisteet sekä Kiimingin kunnan yhteispalvelu. Muhoksella voi asioida ainoastaan ajanvarauksen kautta perjantaisin. Kiimingissä passiasioita voi hoitaa joka toinen maanantai: 26.4., 10. ja 24.5. klo 9 - 11.30 ja 12 - 15 jne.


Ulkomaalaislupa-asiat on keskitetty Oulun pääpoliisiasemalle ja niiden hoitamiseen ei voi varata aikaa netistä. 

Luottokorteilla, Visa Electron ja Visa Debit -korteilla ei voi maksaa

Poliisilaitoksella maksuvälineinä käyvät käteinen raha ja yleisimmät pankkikortit. Luottokortit, Visa Electron ja Visa Debit -kortit eivät kelpaa. Varaa siis sopiva maksuväline mukaasi, jotta sinun ei tarvitse asioimaan päästyäsi lähteä nostamaan automaatista käteistä.  Pahoittelemme maksuvälineistä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa. Kyseessä on kuitenkin koko poliisihallinnossa käytössä oleva järjestelmä, johon emme voi vaikuttaa.

Mistä ruuhkat syntyvät?

Poliisin lupapalveluissa on kesällä usein ruuhkia, sillä sekä asiakkaat että poliisin henkilökunta pitävät lomiaan kesä-heinäkuussa. Lomalla asiakkaiden on helpompaa asioida ainoastaan virka-aikana avoinna olevassa lupakansliassa kuin kesken työpäivän. Kesäkaudella myös matkustetaan ulkomaille enemmän ja monet matkalle lähtijät havahtuvat passin tarpeeseen vasta matkan ollessa jo ovella.
 
Ruuhkaa lupapalveluihin kesällä aiheuttavat myös elokuussa alkavan metsästyskauden johdosta lisääntyvät aselupahakemukset sekä esimerkiksi moottoripyöräkortit.

Mikäli passisi on vanhenemassa ja olet lähdössä kesälomamatkalle ulkomaille tai haluat voimassaolevan passin valmiiksi tulevia matkoja varten, kannattaa siis välttää kesän ruuhkat ja hakea passia jo nyt!


Passia on aina haettava henkilökohtaisesti


Passia on aina haettava henkilökohtaisesti. Myös lapsen tulee olla henkilökohtaisesti paikalla, kun hänelle haetaan omaa passia. Mukaasi poliisilaitokselle tarvitset vanhan passisi, sekä yhden valokuvan. Valokuva kannattaa käydä ottamassa valokuvaamossa, sillä passikuvan täytyy nykyisin täyttää biometristen passien laatustandardit. Passin hakijalta taltioidaan nykyisin myös sormenjäljet, lukuun ottamatta alle 12-vuotiaita lapsia. Taltioiminen tapahtuu asiakaspalvelutiskillä ja kestää vain muutaman minuutin.


Poliisin on varmistauduttava jokaisen passin hakijan henkilöllisyydestä. Mikäli sinulla ei ole vanhaa passia, eikä poliisin myöntämää henkilökorttia, suoritetaan passin myöntämistä varten tarvittava tunnistus poliisilaitoksella mm. rekisteritarkastusten avulla. Pelkkä ajokortti ei ole riittävä asiakirja passin hakijan tunnistamiseen.


Alle 18-vuotiaalla passin hakijalla täytyy lisäksi olla huoltajien kirjallinen suostumus passin myöntämiseen, elleivät huoltajat ole henkilökohtaisesti paikalla passia haettaessa. Normaalin passin hinta on 48 euroa ja toimitusaika yksi viikko. Pikapassin toimitusaika on 2 - 3 päivää ja hinta 60 euroa. Ns. express-passin toimitusaika on yksi päivä. Express-passin voi noutaa vain Helsingin poliisilaitoksen Kaartin lupapalvelupisteestä tai Helsinki-Vantaan lentokentältä Liikkuvan poliisin palvelupisteestä. Passin voimassaoloaika puolestaan on nykyisin normaalisti viisi vuotta.Tulostettava versioShare

Hae sivustolta: